Фота Аўдыё Відэа  
be  ru  pl  en  de info@catholic.by
Гэта архіў старой версіі сайта. Новая версія знаходзіцца па адрасе catholic.by
Экуменічная малітва прадстаўнікоў розных хрысціянскіх канфесій адбылася ў мінскай архікатэдры
Беларусь - Мінска-Магілёўская архідыяцэзія
19.01.2013 22:31

19 студзеня ў мінскай архікатэдры адбылася экуменічная малітва прадстаўнікоў розных хрысціянскіх канфесій. У набажэнстве ўдзельнічалі Апостальскі Нунцый у Беларусі арцыбіскуп Клаўдыё Гуджэроцці, Мітрапаліт Тадэвуш Кандрусевіч, дапаможны біскуп Пінскай дыяцэзіі Казімір Велікаселец, Апостальскі візітатар для грэка-католікаў у Беларусі архімандрыт Сяргей Гаек, прадстаўнікі Беларускай Праваслаўнай Царквы і іншых канфесій нашай краіны.

Экуменічная сустрэча, якая прайшла ў межах Тыдня малітваў аб адзінстве хрысціянаў, пачалася святой Імшой, якую ўзначаліў біскуп Казімір Велікаселец. Гамілію прамовіў ксёндз Кірыл Бардонаў. «Мы, як тыя, хто паверыў у Хрыста, запрошаны імкнуцца да еднасці ўсіх хрысціянаў», — адзначыў святар, і, згадваючы пра тэму гэтага Тыдня малітваў — «Чаго ад нас чакае Бог?», — падкрэсліў, што Бог чакае менавіта паслухмянасці Яго Сыну.

Біскуп Казімір Велікаселец, звяртаючыся да вернікаў, нагадаў, што Бог у сакрамэнце Эўхарыстыі «пакінуў нам сябе — сваю любоў, святасць, мудрасць». Па словах іерарха, Хрыстус дапамагае нам, калі з верай, святасцю і любоўю прымаем Яго Цела. Чалавек «жыве не толькі целам, але і душой», і мы павінны «маліцца, каб вытрываць духоўна». «Малітва да Езуса і Маці Божай — тая сіла, якая ўмацоўвае нас супраць усіх спакусаў», — дадаў біскуп.

Пасля святой Імшы пачалося экуменічнае набажэнства. На яго пачатку быў унесены крыж — знак мукі і смерці Хрыста і знак нашага збаўлення. Затым прадстаўнікі розных канфесій прынеслі да крыжа запаленыя свечкі як сімвал малітвы аб адзінстве хрысціянаў.

Удзельнікаў набажэнства прывітаў Мітрапаліт Тадэвуш Кандрусевіч. Іерарх згадаў, што, мабыць, невыпадкова ў гэты дзень малітвы аб еднасці вернікі Усходніх Цэркваў, якія жывуць паводле юліянскага календара, святкуюць Хрост Пана. Мітрапаліт заклікаў прысутных шчыра маліцца аб тым, каб быць адзінымі з Езусам.

Прадстаўнік Беларускай Праваслаўнай Царквы протаіерэй Аляксандр Шымбалёў адзначыў: «Мы жывем у вельмі складаным свеце, і часта чалавек заняты рознымі справамі, думаючы, што робіць нешта важнае». Але галоўнае, па словах святара, — спыніцца і спытаць у сябе: «Чаго ад нас чакае Бог?» «Бог ёсць Любоў і перш за ўсё чакае ад нас любові», — адказаў протаіерэй Шымбалёў на гэтае пытанне. Любоў, дадаў святар, дасць нам мудрасць, бо «тады мы забудзем, што нас адрознівае, і будзем памятаць только аб тым, што аб’ядноўвае».

«Кожная канфесія мае багатую гісторыю, — звярнуўся да прысутных пастар Рэлігійна-лютэранскай супольнасці ў Гродне Уладзімір Татарнікаў. — Нягледзячы на гэта, мы — браты і сёстры ў Хрысце». Прадстаўнік лютэранскай супольнасці заклікаў «шукаць, нягледзячы на адрозненні, тое, што нас аб’ядноўвае», бо «мы моцныя разам перад рознымі выпрабаваннямі і выклікамі» і «разам павінны супрацьстаяць граху ў гэтым свеце і несці святло Евангелля далей».

Па словах старшыні Біблейскага таварыства ў Рэспубліцы Беларусь Германа Родава, «Бог чакае ад нас многага, але перш за ўсё — каб мы звярнуліся да Божага слова». «Бог чакае глыбокай веры, пачуцця ўдзячнасці, пазнання праўды Божай», — падкрэсліў прамоўца.

Епіскап Саюзу Цэркваў евангельскіх хрысціян-баптыстаў Аляксандр Фірысюк звярнуў увагу, што Хрыстус «заклікае нас не толькі называцца хрысціянамі, але і быць Яго свяцільнікамі». Як дадаў прамоўца, мы не можам быць абыякавымі да таго грахоўнага, што вакол нас, «разам удзельнічаем у гэтай вайне за выратаванне чалавека», і ў гэтай барацьбе «няма лішняга — мы маем патрэбу адзін у адным».

«Хрыстус кліча нас ісці за Ім, і на гэтым шляху свяцільнікам для нас з’яўляецца Божае слова», — адзначыў Апостальскі візітатар для грэка-католікаў у Беларусі архімандрыт Сяргей Гаек. Слова Пана, як дадаў архімандрыт, павінна «стаць для нас святлом і крыніцай Божай моцы для сумеснага сведчання пра Езуса Хрыста».

Нягледзячы на дасягненні ў галіне еднасці хрысціянаў, падзелы паміж імі ўсё яшчэ існуюць, — адзначыў у слове да прысутных Мітрапаліт Тадэвуш Кандрусевіч. «Калі мы ўсе будзем імкнуцца да Бога, то, нягледзячы на адрозненні, будзем бліжэй адзін да аднаго», — падкрэсліў іерарх, дадаўшы, што сённяшняя малітва аб адзінстве «павінна дапамагчы збурыць муры падзелаў».

«Калі здаецца, што ўсе высілкі дарэмныя, нельга апускаць рук, неабходна даверыцца Хрысту, які можа ўчыніць цуд», — нагадаў арцыпастыр. У імкненні да адзінства трэба «выйсці за „сваю агароджу“, успомніць, што іншыя хрысціянскія Касцёлы і супольнасці таксама здзяйсняюць дзеянні, якія (…) могуць абудзіць жыццё ласкі і адкрыць доступ да збаўлення».

Эўхарыстыя, адзначыў іерарх, «найбольш сутнасна выяўляе глыбіню падзелаў, бо мы не можам супольна яе цэлебраваць і прымаць», і гэта «павінна схіляць нас да большых высілкаў у імкненні да адзінства». І сённяшняя супольная малітва, падкрэсліў Мітрапаліт, сведчыць аб імкненні да гэтага адзінства. Аб гэтым сведчаць таксама 105-гадовая практыка такіх сустрэч, праца Тэалагічнай каталіцка-праваслаўнай камісіі, нядаўні Сінод Біскупаў у Ватыкане. Каб дасягнуць еднасці, адзначыў арцыбіскуп, неабходна «вандраваць разам з Хрыстом» — вандраваць, служачы і дапамагаючы іншым людзям, выбіраючы «тое, што нас аб’ядноўвае, замест таго, што раздзяляе».

Поўны тэкст слова Мітрапаліта>>>

Са словам да прысутных звярнуўся Апостальскі Нунцый у Беларусі арцыбіскуп Клаўдыё Гуджэроцці. Арцыбіскуп скіраваў да вернікаў, якія сабраліся, каб прасіць у Бога бачнага адзінства хрысціянаў, шчырыя прывітанні ад папы Бэнэдыкта XVI.  

«Першае чытанне, якое паказвае даліну, поўную касцей, моцна прамаўляе да мяне, — сказаў прадстаўнік Святога Айца, нагадваючы аб чытанні, якое прагучала падчас набажэнства. — Менавіта гэтае чытанне я выбраў падчас маёй першай Імшы. На маю думку, вобраз мёртвага цела, разарванага на кавалкі і раскіданага па пустыні, якое Божым дыханнем, Божым Духам вяртаецца да жыцця, — менавіта гэты вобраз быў для мяне ідэалам, якому варта прысвяціць жыццё».

«Мне здаецца, што гэта Божы знак — пачуць ізноў гэты ўрывак з Бібліі тут, на беларускай зямлі, падчас малітвы за адзінства хрысціянаў, — дадаў Апостальскі Нунцый. — Словамі Паслання да Габрэяў Бог кліча нас выйсці за лагер. Такім лагерам з’яўляецца нашая прадузятасць, высакамернасць, прэтэнцыёзнасць быць ужо збаўленымі, без тых, хто вызнае таго ж самага Хрыста».

Па словах арцыбіскупа Клаўдыё Гуджэроцці, «кожны раз, калі ламаем хлеб і дзелім віно, мы перажываем надзею, якой супярэчыць і ад якой адракаецца нашае раздзяленне, так, як словы Пятра, які сказаў пра Езуса: „Я не ведаю гэтага чалавека“». «Для нас Эўхарыстыя — гэта прысутнасць Пана Езуса. У той самы час гэта і Ягоная адсутнасць, па нашай віне, з-за нашага раздзялення, — падкрэсліў Апостальскі Нунцый. — Нашае прапаведванне будзе поўным толькі тады, калі поўню еднасці верне сам Бог, калі Ён вернецца ізноў». «Спазіраць у бок Езуса, які вернецца ізноў, — няхай прынамсі гэта будзе нашай супольнай мэтай, калі мы не змаглі захаваць цэлым успамін Ягонага першага прыйсця», — пажадаў прадстаўнік Папы ўдзельнікам набажэнства.

Поўны тэкст слова Апостальскага Нунцыя>>>

Напрыканцы малітвы Мітрапаліт Тадэвуш Кандрусевіч падзякаваў яе ўдзельнікам і арганізатарам, пажадаўшы, каб «еднасць, якой сёння былі напоўнены сэрцы ўдзельнікаў набажэнства, сапраўды была між хрысціянамі». На завяршэнне ўсе прысутныя разам праспявалі гімн «Магутны Божа».

Анастасія Грышан

Фотарэпартаж
 

Пры выкарыстанні матэрыялаў сайта спасылка на Catholic.By абавязкова.

Спасылкі па тэме