Фота Аўдыё Відэа  
be  ru  pl  en  de info@catholic.by
Гэта архіў старой версіі сайта. Новая версія знаходзіцца па адрасе catholic.by
Як вырваць церні з сэрца? Моладзевыя рэкалекцыі прайшлі ў Брэсце
Беларусь - Пінская дыяцэзія
05.05.2015 12:04

“Сэрца ў цернях” – пад такой сімвалічнай назвай праходзілі рэкалекцыі для моладзі ў кляштары сясцёр кармэлітанак ад Дзіцяткі Езуса.  Духоўныя практыкаванні, якія праводзіў кс. Раман Суша,  працягваліся з 30 красавіка па 2 мая і мелі даволі насычаную праграму.


Гэта ўжо трэція, заключныя рэкалекцыі на тэму хваробаў сэрца, якія праводзіць кс. Раман Суша. У кастрычніку мінулага года моладзь распачынала шлях духоўнага аздараўлення сэрца падчас тэматычных рэкалекцый “Сэрца пры дарозе”, зімой маладыя католікі шукалі адказ на пытанне, у чым прычыны скамянеласці сэрца і як гэтае сэрца растапіць.

Вясновыя ж рэкалекцыі былі прысвечаны трэцяй хваробе сэрца, якая з’яўляецца наступствам першароднага граху – хваробе сэрца ў цернях. Моладзь даведалася, што можа быць цернямі сэрца, якія не даюць Богу ўвайсці ў яго.

Асаблівасцю гэтых рэкалекцый была цёплая сяброўская атмасфера. Моладзь не толькі ўдзельнічала ў канферэнцыях і разважала над Словам Божым, але і бавіла сумесна вольны час у гульнях і задушэўных размовах.

Што датычыць духоўнай атмасферы, то яна была даволі моцнай. Падчас канферэнцый  можна было пачуць шмат цікавай інфармацыі.


“Мы бачым, што чалавек, які адышоў разам з першародным грахом ад Бога, настолькі паграз у гэтым церні і асоце, што Бог, які да яго набліжаецца, не можа падыйсці блізка да сэрца. Не можа там прарасці, таму што церні і асот з’яўляюцца наступствам першароднага граху. Мы разумеем, што хрост змывае першародны грэх, але застаюцца яго наступствы. Гэта пажадлівасці, гэта пыха. Тое, што ў чалавеку не дазваляе паверыць прыходу  Бога ў яго сэрца”, - адзначыў кс. Раман Суша на пачатку рэкалекцый.

Святар таксама распавёў, што, калі чалавек мае пэўныя церні ў сабе, то ён атаясамліваецца з гэтымі цернямі, сам распаўсюджвае іх сярод свайго акружэння.

Такім чынам, як адзначалася, патрэбна ведаць свае церні, якія могуць перадавацца з пакалення ў пакаленне.  Прычынай церняў з’яўляюцца злыя духі, якія праз духоўныя форткі могуць увайсці ў жыццё чалавека.    

Аднак чалавек можа супрацьстаяць церням у сваім мысленні. Калі ён пастаянна адракаецца ад зла, то фармуе цноты ўстрыманасці.

У гаміліі кс. Раман Суша заўважыў: “Калі мы ўкідваем зерне ў сэрца іншага чалавека, то церні хочуць забіць гэтае зерне. Аднак Езус кажа: “Не бойцеся”. Трэба  ісці дарогаю Хрыста, быць тымі святарамі, якія нясуць зерне іншаму. Варта не зламацца і ісці насуперак усяму”.
 
Святар распавёў, што лекамі супраць церняў у сэрцы з’яўляецца надзея, але “надзея, накіраваная не на тое, што бачнае, а на нябачнае, бо мы змагаемся не супраць людзей, а супраць зла… Калі мы распазналі свае церні, патрэбна паглядзець на іх вачыма душы.  Неабходна быць сынамі Божымі, якія дазваляюць Богу спаліць гэтыя церні.”


Марына Валасар

Фотарэпартаж
 

Пры выкарыстанні матэрыялаў сайта спасылка на Catholic.By абавязкова.