Фота Аўдыё Відэа  
be  ru  pl  en  de info@catholic.by
Гэта архіў старой версіі сайта. Новая версія знаходзіцца па адрасе catholic.by
Святы Айцец у Ларэта: мы мусім вярнуцца да Бога, каб чалавек нанава стаў чалавекам
Святы Айцец
04.10.2012 13:45

Падчас пілігрымкі ў Ларэта 4 кастрычніка Святы Айцец Бэнэдыкт XVI даверыў апецы Маці Божай Сінод Біскупаў, які распачнецца ў нядзелю, і Год веры. Таксама Папа даверыў Найсвяцейшай Панне «ўсе цяжкасці, якія перажывае наш свет у пошуку духоўнай раўнавагі і міру, праблемы шматлікіх сем’яў, прагненні моладзі, цярпенні тых, хто чакае праяваў салідарнасці і любові».

Пантыфік узгадаў, што 4 кастрычніка 1962 г. у гэты санктуарый прыбыў бл. Ян ХХІІІ, каб даручыць апецы Марыі Другі Ватыканскі Сабор. Тады гэты Папа скіраваў да Маці Божай наступныя словы: «Цябе, найсаладзейшая Маці, просім для нас, біскупа Рыма, і для ўсіх біскупаў свету аб ласцы, каб мы ўвайшлі ў залу Сабору — базыліку св. Пятра — так, як уваходзілі у Вячэрнік апосталы і першыя вучні Езуса(…). Такім чынам, дзякуючы твайму мацярынскаму заступніцтву, у наступныя гады і стагоддзі можна будзе сказаць, што ласка Божая апярэдзіла, суправаджала і здзяйсняла першы Экуменічны Сабор».

«Таксама і я прыбыў сюды як пілігрым, каб даверыць Маці Божай дзве важныя касцёльныя ініцыятывы — Год веры, які пачнецца праз тыдзень, у 50-ю гадавіну адкрыцця Другога Ватыканскага Сабору, і звычайнае пасяджэнне Сіноду Біскупаў пад дэвізам „Новая евангелізацыя для перадачы хрысціянскай веры“», — адзначыў Бэнэдыкт XVI. Папа выказаў удзячнасць усім, хто «велікадушна унёс свой уклад у рэалізацыю гэтай пілігрымкі».

Па словах Пантыфіка, «гэты санктуарый, узведзены вакол дома Марыі, захоўвае памяць хвіліны, калі Анёл Пана прыбыў да яе з вялікім прадказаннем Уцелаўлення, а яна адказала». «Марыя аддала сябе дзеля спаўнення волі Божай, стаўшы месцам прысутнасці Бога, у якім спыніўся Сын Божы(…). 50 гадоў таму тут, у Ларэта, бл. Ян ХХІІІ заахвоціў да сузірання яе таямніцы, да спынення над гэтым паяднаннем неба і зямлі, і далей казаў, што мэтай Сабору было пашырэнне весткі аб Уцелаўленні і Адкупленні Хрыста ва ўсіх формах грамадскага жыцця», — сказаў Святы Айцец.

Як падкрэсліў Папа, перад абліччам сённяшняга крызісу «Уцелаўленне Сына Божага кажа нам, наколькі чалавек важны Богу, а Бог чалавеку». Без Бога «эгаізм чалавека пераважае над салідарнасцю і любоўю, рэчы матэрыяльныя над каштоўнасцямі». «Мы мусім вярнуцца да Бога, каб чалавек нанава стаў чалавекам», — дадаў Пантыфік.

«Марыя, Маці Хрыста, з’яўляецца таксама і нашай Маці, адчыняе нам дзверы свайго дома, вядзе нас да ўваходу ў волю свайго Сына, — працягваў Папа. — Сузіраючы Марыю, мы павінны задаць сабе пытанні, ці хочам мы быць адкрытымі на Пана, ці хочам аддаць Яму сваё жыццё; або мы баімся, што прысутнасць Пана будзе абмежаваннем для нашай свабоды, бо хочам захаваць для сябе нейкую частку нашага жыцця». Але «менавіта Бог вызваляе нашу свабоду ад замыкання ў сабе, ад прагнення ўлады, панавання, і чыніць яе здольнай адкрыцца (…) на дар сябе ў любові».

Кажучы пра Звеставанне, Святы Айцец падкрэсліў яшчэ адзін аспект: «Бог просіць аб згодзе чалавека, ствараючы вольнага партнёра ў дыялогу, просіць, каб Яго стварэнне адказала Яму цалкам свабодна». Згода Марыі, дадаў Папа, з’яўляецца плёнам Божай ласкі, але гэтая ласка не адмяняе свабоды, а, наадварот, падтрымлівае яе. «Вера нічога не адбірае ў чалавека, але дазваляе яму рэалізавацца поўнасцю», — падкрэсліў Пантыфік.

Папа адзначыў, што падчас гэтай пілігрымкі хацеў бы даверыць Маці Божай «гэты асаблівы час ласкі для Касцёла, які адкрываецца перад намі».

(AG)

 

Пры выкарыстанні матэрыялаў сайта спасылка на Catholic.By абавязкова.

Спасылкі па тэме